Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Πηλός για κατασκευές με 3 υλικά

Μπορεί η φωτογραφία να παραπέμπει σε Χριστουγεννιάτικες κατασκευές, αυτός ο πηλός όμως μπορεί να χρησιμεύσει και για κατασκευές παντός καιρού. Είναι κάτασπρος, εύκολος στο πλάσιμο, δεν χρειάζεται ψήσιμο, και περιέχει μόνο 3 συστατικά. 



Θα χρειαστούμε 

Σημ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι μεζούρα θέλετε. Η συνταγή είναι με μεζούρα την κούπα, αλλά προσωπικά χρησιμοποίησα τα 100ml (γιατί δεν είχα πολλή σόδα), συνεπώς έβαλα αντίστοιχα 75ml νερό και 50ml corn flour.

Διαδικασία


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά μας και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει το μείγμα. Μόλις δούμε πως δημιουργείται μια σφιχτή ζύμη αποσύρουμε από την φωτιά.


Αφήνουμε την ζύμη να κρυώσει μερικά λεπτά  σε ένα μπωλ. Ξεκινάμε να πλάθουμε  μέχρι να έχουμε μια μαλακή βελούδινη υφή. Λίγο έξτρα corn flour θα μας φανεί χρήσιμο τραβώντας την περιττή υγρασία.

(tip: Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στην ζύμη μας χρώματα και χρυσόσκονες όπως έκανε η Lamprouka, από την οποία και πήρα την συνταγή ) 


Ανοίγουμε την ζύμη μας πάνω σε λαδόκολλα με την βοήθεια του πλάστη. Λίγο corn flour πάνω και κάτω από τη ζύμη βοηθά για να ανοίξει πιο εύκολα.  Επίσης εκ του αποτελέσματος διαπίστωσα πως τα "φύλλα" που άνοιξα χρησιμοποιώντας κι ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλα ( δλδ λαδόκολλα, ζύμη, λαδόκολλα) είχαν πιο λεία υφή αφού στέγνωσαν. Κόβουμε με κουπάτ ή πλάθουμε τρισδιάστατα.


Κάνουμε ανάγλυφα σχέδια. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε σαν σφραγίδα (μπαχάρια, φύλλα, παιδικές σφραγίδες, δαντέλες. πλεκτά, κλπ κλπ). Για να γράψουμε ή να σχεδιάσουμε χρησιμοποιούμε μια οδοντογλυφίδα. Τέλος, με ένα καλαμάκι κάνουμε τρύπες για το κρέμασμα.


Αφήνουμε τα "κεραμικά" μας να στεγνώσουν. Μόλις στεγνώσουν από την μια πλευρά, τα γυρίζουμε να στεγνώσουν και από την άλλη. Το πόσο γρήγορα θα στεγνώσουν εξαρτάται από το πάχος τους, αλλά και από τις συνθήκες ζέστης και υγρασίας που έχουμε στο χώρο μας. (Τα δικά μου τα έφτιαξα απόγευμα και την επόμενη μέρα το πρωί τα γύρισα. Το μεσημέρι ήταν έτοιμα.) Αφού στεγνώσουν εντελώς, ξύνουμε τις ατέλειες με μια οδοντογλυφίδα.

Και ιδού το αποτέλεσμα




Με αυτά τα κεραμικά θα φτιάξουμε ένα γούρι. Γι' αυτό μείνετε συντονισμένοι.

Δείτε το γούρι μόμπιλε εδώ.

4 σχόλια:

  1. Πολύ πολύ όμορφα!!!Μπράβο!Το ροδάκι που βλέπω μου αρέσει πολύ,ωραία ιδέα!Θα περιμένω να δω και το γούρι που ετοιμάζεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ πολύ όμορφα!!!Μπράβο!Το ροδάκι που βλέπω μου αρέσει πολύ,ωραία ιδέα!Θα περιμένω να δω και το γούρι που ετοιμάζεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Χαίρομαι που σου άρεσαν! Και ακόμα πιο πολύ χαίρομαι που κατάλαβες ότι το μικρό τρισδιάστατο κεραμικάκι είναι ρόδι, γιατί προσωπικά το καταδίκασα σε τσουβάλι... και ήδη του φέρθηκα ανάλογα. stay tuned!

      Διαγραφή